Izašao spisak taksi koje se ukidaju

Sremska Mitrovica – Ministarstvo finansija i privrede Srbije objavilo je u utorak na svom sajtu (mfp.gov.rs) spisak 75 naknada i taksi koje će biti ukinute od 1. oktobra.

Kako se ističe u saopštenju Vlada Srbije, biće ukinuto oko 130 raznih nameta, a na jučerašnjoj sednici već je usvojen predlog za ukidanje 75 različitih taksi i naknada, čijim će se ukidanjem rasteretiti privreda i gradjani.

Precizira se da već od 1. oktobra 300.000 preduzetnika i vlasnika malih preduzeća više neće morati da plaća firmarine i takse za isticanje reklame, što će im u uslovima krize doneti uštedu i do 200.000 dinara godišnje.

Primera radi, preduzetnici iz Beograda od početka oktobra neće više imati obavezu da plaćaju firmarinu koja se u zavisnosti od delatnosti i zone do sada plaćala od 24.000 do 120.000 dinara godišnje, kao ni komunalnu taksu za isticanje reklame koja je do sada koštala od 9.250 do 98.400 dinara godišnje.

Od važnih taksi koje su predložene za ukidanje jesu i komunalna taksa za držanje i korišćenje plovnih naprava i drugih objekata, čime će se rasterititi građani koji drže čamce, sojenice i razne druge objekte na vodi, kao taksa za držanje restorana i drugih ugostiteljskih objekata na vodi (splavovi), navelo je Ministarstvo finansija i privrede.

Ističe se da će mala i srednja preduzeća dodatno biti rasterećena ukidanjem takse za korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovne prostorije. Ta taksa se, navodi se, do sada plaćala mesečno od 3.000 do 16.000 dinara po metru kvadratnom u zavisnosti od poslovne zone, prenose agencije.

You May Also Like