Sremska Mitrovica – Meso, mesne prerađevine, mleko, suncokretovo ulje, samo su neki od proizvoda koji će poskupeti zbog suše i manjeg roda kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura, ocenjuju stručnjaci i proizvođači.

Sve mesne industrije su, zbog poskupljenja sirovina i kursa evra, barem dva puta dizale cene od početka godine, ali će suša verovatno prouzrokovati još jedan porast cena, kaže Vukoje Muhadinović, direktor Industrije mesa „Topola“.On kaže da bi rast cena sirovina za 20 odsto mogao da poskupi sveže svinjsko meso i prerađevine od sedam do deset odsto.

Poskupljenja su neizbežna i po mišljenju Milana Prostrana, savetnika u Privrednoj komori Srbije, koji međutim, smatra da još ima vremena da država ublaži cenovni udar intervencijom iz robnih rezervi.

Ne očekujem, ipak, da manja ponuda dovede do ozbiljnijih nestašica mesa, jer će više cene smanjiti potrošnju i preusmeriti potrošače sa skupljeg i deficitarnijeg goveđeg i svinjskog mesa na jeftinije, živinsko – kaže on.

Rast cena stočne hrane, takođe, poskupljuje i proizvodnju mleka, pa Sanja Bugarski, predsednica Centralne asocijacija proizvođača mleka Vojvodine, kaže da će, ako država ne bude intervenisala – između ostalog i kroz robne rezerve – stoka završiti u klanicama, što bi za rezultat imalo i manju ponudumleka, ali i dalje smanjenje stočnog fonda.

Kompanija „Viktorija oil“ iz Šida upozorila je da prepolovljen rod suncokreta i soje dovodi u pitanje i cene jestivog ulja, jer će eventualni dodatni uvoz poskupeti proizvodnju.

 

You may also like