Sremska Mitrovica – Do kraja 2012. godine svi građani Srbije imaće nove elektronske zdravstvene knjižice. Zamena knjižica će koštati oko 20 miliona evra.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Aleksandar Vuksanović kaže da je cena zamene oko 400 dinara, ali nije precizirao da li će tu cenu plaćati Fond ili građani.

Zamena će prvo početi u Valjevu, a posle tog pilot-projekta, i u svim drugim filijalama u Srbiji. Valjevo je izabrano zato što su u potpunosti kompjuterski povezani domovi zdravlja, bolnice i apoteke sa RFZO.

Nova zdravstvena legitimacija važiće 10 godina, a proizvodiće je Zavod za izradu novčanica. Planirano je da se do kraja ove godine zameni milion i po od ukupno 6,9 miliona zdravstvenih legitimacija.

Elektronska knjižica će izgledati kao bankovna kartica i biće urađena od kvalitetnog polikarbonata.

Kartica u prvoj fazi neće sadržati medicinske podatke osiguranika. To znači da lekar, na primer u Kliničkom centru Srbije, pomoću čipovane knjižice neće moći da uđe u zdravstveni karton pacijenta iz Kragujevca. A zdravstvene kartone i dalje će voditi matične zdravstvene ustanove.

Možda Vam se svidi i