Dva slučaja sumnje na virus zapadnog Nila

Sremska Mitrovica – Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“ saopštio je da je do sada zvanično prijavljeno 35 slučajeva oboljevanja od groznice „Zapadnog Nila“ u Srbiji, a da su tri osobe umrle.

Obolele osobe su starije od 50 godina i hronični su bolesnici, odnosno spadaju u kategoriju sa povećanim rizikom od težeg oblika bolesti.

U Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica kažu da su  do sada prijavljena dva slučaja sumnje na bolest izazvanu virusom zapadnog Nila na teritoriji Sremskog okruga.

Groznica Zapadnog Nila je potencijalno teško virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Ovo oboljenje je prvi put registrovano u Ugandi 1937. godine. Nakon toga bolest se registruje i u drugim delovima sveta: na Bliskom Istoku, u Aziji, Australiji, Americi i Evropi. Tokom poslednje dve decenije se javlja ne samo u ruralnim nego i u visoko urbanim sredinama.

U Evropi, najveći broj slučajeva se registruje u Grčkoj koja se nalazi na glavnom migratornom putu ptica i gde su povoljni klimatski uslovi za održavanje vektora. Ove sezone oboljenje je registrovano i u našoj zemlji.

Primarni rezervoar su ptice koje uglavnom ne ispoljavaju znake bolesti. Virus može da zarazi ljude, komarce, konje i druge sisare. Na čoveka kao slučajnog domaćina bolest prenosi više vrsta (43 vrste) komaraca koji se zaraze sisajući krv zaraženog domaćina (ptice). Bolest se ne prenosi sa čoveka na čoveka sem izuzetno putem transplantacije organa, transfuzije zaražene krvi, transplacentarno i dojenjem.

Period inkubacije je od 3-14 dana. Bolest najčešće prolazi bez simptoma, a tek svaki peti oboleli ima simptome tipa groznice, mučnine, povraćanja, glavobolje, otoka limfnih žlezda i osipa. Retka komplikacija (kod jedne od 150 inficiranih osoba) je težak neuroinvazivni oblik bolesti (ukočenost vrata, stupor, koma, tremor, konvulzije, mišićna slabost i paralize).

Osobe iznad 50 godina starosti, kao i lica sa hroničnim oboljenjima, kao što su imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema imaju veći rizik od nastanka neuroinvazivnog oblika bolesti.

Kod obolelih se sprovodi suportivna terapija i sprečavanje nastanka sekundarnih infekcija.

Mere prevencije se svode na  zaštitu od vektora  – komaraca dok specifične mere prevencije (vakcina) ne postoje.

 

You May Also Like