Dva slučaja Lajmske bolesti u Sremu

Sremska Mitrovica – Dok broj zaraženih od Lajmske bolesti u Vojvodini raste, na teritoriji Srema, prva dva slučaja Lajmske bolesti, ove godine, zabeležena su u mesecu junu, na teritoriji opštine Inđija, kažu u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Dr Dražen Sajenković, klinički lekar u Zavodu za Javno zdravlje Sremska Mitrovica, kaže da je Lajmska bolest sistemsko oboljenje čiji je uzročnik „spiroheta borrelia burgdorferi “. Glavni rezervoar zaraze za ovo oboljenje su krpelji, ali i sisari, kao na primer, glodari i krupna divljač, i nije dokazano prenošenje ove bolesti sa čoveka na čoveka.

Inkubacija Lajmkse bolesti traje od 3 do 31 dan, u proseku od 7 do 14 dana.

Klinička slika obolelog, prolazi kroz 3 stadijuma bolesti, prvi stadijum je karakterističan po crvenom osipu koji se širi od mesta uboda krpelja, a centar gde je ubod, ostaje nepromenjene boje. Takođe neki od simptoma bolesti su slabost, malaksalost, povišena telesna temperatura, jeza i drhtavica, bolovi u mišičima i zglobovima, glavobolja i ukočenost vrata.

U slučaju da se ovaj stadijum bolesti ne leči, prelazi u drugi stadijum.

Od preventivnih mera, pre svega treba istaći edukaciju stanovništva o načinu prenosa infekcije krpeljima, i načinima lične zaštite koju mogu da preduzmu.

Da bi se izbegao ubod krpelja neophodno je nošenje odeće svetlih boja, koja pokriva ruke i noge, stavljanje pantalona u čarape, korišćenje hemijskih sredstava koji se mažu na otkrivene delove tela i samim tim odbijaju krpelje.

Neophodno je i uređenje terena, košenje trave i uklanjane visokog rastinja, uništavanje krpelja na domaćim životinjama.

Uboda krpelja je bezbolan i neosetljiv, značajno je samopregledati se, i u slučaju da se pronađe krpelj, neophodno je javiti se izabranom lekaru kako bi se adekvatno uklonio.

U slučaju da se samopregledom krpelja ne uoči, a postoje određene sumnje, kao i simptomi Lajmske bolesti, neophodno je uraditi Serološku analiza krvi, potvrdan test  na Lajmsku bolest.

Lajmska bolest leči se terapijom antibioticima.

 

 

 

 

 

You May Also Like