Dodatno poskupljenje goriva

Sremska Mitrovica – Gorivo u Srbiji u poslednjih 10 dana poskupelo je za oko tri dinara za litar, a uskoro bi se moglo očekivati još jedno poskupljenje za oko 1,5 dinar po litru, kažu u naftnim kompanijama.

Gorivo je prethodnih dana poskupljivalo zbog pada vrednosti dinara u odnosu na dolar, ali i zbog vraćanja akciza na naftne derivate na pređašnji nivo, odnosno njihovog povećanja za 1,5 dinar, rekao je predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi Miroslav Velicki.

Naftni derivati su juče poskupeli u veleprodaji za 1,5 dinar, pa se očekuje da će za toliko porasti cene i na pumpama.

U maloprodaji se beleži stalan pad prodaje derivata, koji godišnje iznosi od 2,5 do tri odsto, rekao je Velicki i dodao da je pad potrošnje posebno izražen u malim gradovima u unutrašnjosti Srbije, a potrošnja je približno ista u većim gradovima, posebno u Beogradu i Novom Sadu.

Pad prodaje goriva se beleži kod privatnih putničkih automobila, a isti nivo potrošnje je u transportnom i poljoprivrednom sektoru, kao i kod automobila koji se koriste za poslovne potrebe, kazao je Velicki.

Cene benzina BMB 95 na pumpama se kreću od 154 do 157 dinara za litar, evropremijuma BMB 95 od 158 do 163 dinara, D-2 košta oko 147 dinara, evrodizel od 153 do 155 dinara za litar, a TNG od 71do 76 dinara.

 

You May Also Like