Degustacija vina u „Noći muzeja“

Sremska Mitrovica – Udruženje poštovalaca vina Marcus Aurelius Probus će u Noći Muzeja 19. maja od 18:00 do 01:00 sat otvoriti vrata svog Arhivskog vinskog podruma koji se nalazi u Zgradi zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Članovi Udruženja poštovalaca vina će ovom prilikom posetiocima sa ponosom predstaviti portret imperatora Proba u bronzi , rođenog u Sirmijumu, koji je urađen u zajedničkom projektu Udruženja poštovalaca vina, grada Sremska Mitrovica, Studija Avgustus, Muzeja Srema,  uz pomoć gospođe Angele Karbonaro iz Kapitolinskog muzeja u Rimu.

Ovo je u svetu drugi portret imperatora Probusa, a inače prvi portret jednog rimskog imperatora u Sremskoj Mitrovici uopšte, a rađen je po uzoru na onaj koji se nalazi u pomenutom rimskom muzeju. Takođe, program će sačinjavati i radovi Lazara Konstantinovića, kopija zlatnog šlema iz Berkasova, unikatni zlatni i srebrni nakit izrađen po autentičnim rimskim metodama, poludrago kamenje sa Fruške Gore, rimske posude, kao i tematski radovi mitrovačkih umetnika vezani za vino i Sirmijum.

Po prvi put posetioci će moći da vide i dres broj 1, kluba američkog fudbala Sirmium Legionaries posvećen imperatoru Probu. Uz sve navedeno, po ustaljenom običaju od prošlogodišnjeg Zlatnog dana vina, Udruženje se postaralo da i ovaj put posetioci uživaju u degustaciji svetski priznatih vina vinarije Molovin iz Šida i čuvenog mađarskog Tokaj vina.

You May Also Like