Sremsa Mitrovica – Vernici koji obeležavaju praznike po julijanskom kalendaru slave Veliki petak, dan kada je Pontije Pilat osudio Isusa Hristosa da bude raspet na krstu.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti. Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Isusa Hrista, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica. Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja hristovu sahranu. Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

U Srbiji je običaj da se na Veliki petak zaustave svi poslovi u kući i polju, običaj je da se farbaju jaja i to u crvenu boju, koja je simbol prolivene krvi Hristove i novog života koji se radja iz njegove svesne žrtve.

You may also like