Dan bez automobila

Sremska Mitrovica – Juče je obelezen međunarodni “Dan bez automobila”. U Akciji “Dan bez automobila” već nekoliko godina za redom učestvuje i Sremska Mitrovica, a ove godine, promociji razvoja biciklizma i drugih nemotorizovanih kretanja, priključili su se učenici mitrovačke Prehrambeno šumarske i hemijske škole.

Evropski (međunarodni) dan bez automobila zamišljen je tako da se svakog 22. septembra delovi grada zatvore za automobile. Ovaj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim deonicama, tj. pokušaj da se smanji korišćenje automobila na gradskim deonicama i time doprinese razvoju ekoloških uslova života.

Potpisivanjem Zaveta od strane resornog Ministarstva Republike Srbije, Srbija je pristupila ovom pokretu i obavezala se da će prihvatiti preporuke Evropske unije.

Inače, broj registrovanih motornih vozila u Srbiji porastao je sa 1,1 milion na 2 miliona. Broj vozila se povećao za otprilike dva puta ili za 84 odsto. Od ova dva miliona, 1,4 milion vozila čine putnički automobili čija je prosečna starost preko 14 godina

 

You May Also Like