Sremska Mitrovica – U narednih sedam do deset dana se očekuje da će mirovati cene goriva u maloprodaji i da neće biti značajnije promene cenovnika na pumpama u Srbiji, izjavio je predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić.

On je ukazao da na formiranje cena goriva najviše utiču kretanja cena nafte na svetskom tržištu i kurs dinara u odnosu na evro, ali i kurs evra u odnosu na dolar.

Smanjenje cena nafte na svetskom tržištu, koje bi moglo da se odrazi na sniženje cena goriva, anulira se zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro, rekao je Tatić.

Eventualno sniženje cena naftnih derivata dodatno sprečava i pad vrednosti evra u odnosu na dolar, koji je izražen zbog aktuelne krize u Grčkoj, kažu stručnjaci.

Cena americke „lake“ nafte za terminsku isporuku u junu na NJujorškoj robnoj berzi iznosi 92,67 dolara za barel, dok je evropska „brent“ nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu 108,91 dolar za barel.

Dinar je danas ponovo slabiji za 0,6 odsto prema evru i zvanični srednji kurs srpske valute je 114,107 dinara za evro. Na mesečnom nivou dinar je danas slabiji prema evru za 2,3 odsto, a na godišnjem za 14,9 odsto.

 

You may also like