Brzo testiranje na HIV u nedelju na gradskom trgu

Sremska Mitrovica – Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u saradnji sa partnerskim organizacijama pokreće kampanju „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“ kojom želi da skrene pažnju javnosti naznačaj prevencije i ranog otkrivanja infekcije uzrokovane HIV-om.

Narodna izreka kaže – bolje sprečiti nego lečiti. Stručnjaci bi na ovo dodali – a ako već nije sprečeno, važno je da se bolest otkrije što pre i odmah otpočne lečenje.

Ovo važi za svaku vrstu oboljenja, pa i za infekciju uzrokovanu HIV-om.

Činjenica da se najveći broj zaraženih HIV-om testira tek u uznapredovalom stadijumu infekcije, što umanjuje šanse za kvalitetniji i dug život sa HIV-om,  a povećava rizik da je inficirana osoba u međuvremenu bila prenosilac virusa na druge osobe.

Nažalost,  malo je i onih koji znaju da se sa HIV-om danas živi i da blagovremeno otkrivanje infekcije omogudava kvalitetno lečenje i dug život.

Imajudi u vidu ove činjenice, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje u saradnji sa NVO  „Asocijacija Duga“ iz Šapca i  „Prevent“ iz Novog Sada, a uz podršku lokalnih samouprava  Sremska Mitrovica, Stara Pazova i Šid organizuju akcije terenskog testiranja na HIV brzim testovima.

Na trgu u Sremskoj Mitrovici u nedelju 12. avgusta, u vremenskom periodu od 18:00 do 21:00 sat biće postavljeno specijalizovano terensko vozilo Ministarstva zdravlja u kome de testiranje i savetovanje na HIV vršiti obučeni laborant i savetnik.

Za testiranje se uzima kap krvi iz jagodice prsta (kao za određivanje šećera u krvi) a rezultati se dobijaju nakon desetak minuta.

You May Also Like