Ministar kulture obišao Carsku palatu

Sremska Mitrovica – Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, posetio je Sremsku Mitrovicu i tom prlikom obišao Carsku palatu i manastir Kuveždin, u pratnji gradonačelnika Sremske Mitrovice, Branislava Nedimovića i direktora  Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljubiše Šulaje.

U Carskoj palati počela je sa radom i radionica “In citu” za konzervaciju i restauraciju ovog drevnog lokaliteta, na kojem se nalazi 350 podnih mozaika.

Prema rečima direktora  Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljubiše Šulaje, u toku je druga faza realizacije natkrivanja lokaliteta. Projekat konzervacije i restauracije mozaika, kao i obnova manastira Kuvedždin uspešno se realizuju, uz veliku podršku Grada Sremska Mitrovica i Ministarstva kulture.

Prilikom posete manastiru Kuveždin, gde su pri kraju konzervatorsko-restauratorski radovi na ikonostasu, zidnom oslikavanju, zidnoj dekoraciji i uređenju enterijera crkve Svetog Save, koje je Ministarstvo prošle godine finansiralo sa oko šest miliona dinara, ministar kulture Predrag Marković uverio se da su radovi pri kraju i da će crkva uskoro biti u punom sjaju.

Tokom boravka u ovom sremskom manastiru, ministru kulture dodeljen je i Orden Svetog Arsenija Sremca, najveći Orden koji Sremska eparhija dodeljuje za izuzetan doprinos, obnovu i unapređenje crke i crkvenog života.

Inače, za devet projekata ustanova kulture iz Sremske Mitrovice, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva ove godine izdvojilo je preko četiri miliona dinara. Sredstvima predviđenim za ovu godinu biće finansirana četiri projekta Muzeja Srema, dva projekta Zavoda za zaštitu spomenika kuture, dok je po jedan projekat odobren Kulturnom forumu, Istorijskom arhivu “Srem” i mitrovačkoj Biblioteci “Gligorije Vozarović“.

 

You May Also Like