„Jabuka ili limun“

Sremska Mitrovica – Petu godinu za redom Delta Generali Osiguranje, u saradnji sa MUP i lokalnim osnovnim školama, organizuje akciju  „Jabuka ili limun“ posvećenu bezbednosti dece u saobraćaju. Ove godine akcija će se održati u 72 osnovne škole u 59 gradova širom Srbije, uz učešće preko 9.500 đaka. Ciljevi projekta su edukacija učenika o pravilnom ponašanju u saobraćaju i podizanje nivoa svesti vozača o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa kao prevencije saobraćajnih nesreća. U akciju su uključene i četiri osnovne škole za decu sa invaliditetom.

Akcija „Jabuka ili limun“ u Sremskoj Mitrovici, odraće se u četvrtak, 20.septembra, u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“.

Predstavnici saobraćajne policije održaće predavanje na temu bezbednosti u saobraćaju učenicima petog razreda u školama koje učestvuju u projektu, nakon čega će grupa đaka u pratnji saobraćajaca izaći na teren i „regulisati“ saobraćaj. Vozači koji poštuju saobraćajne propise biće nagrađeni jabukom i plaketom zahvalnosti, dok će nesavesni kao opomenu dobiti limun i plaketu sa molbom da poštuju saobraćajna pravila.

„Poštovanje propisa, uz generalno poboljšanje saobraćajne kulture, najbolja je prevencija za bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Akcija „Jabuka ili limun“ prvenstveno je usmerena na edukaciju đaka, ali je ne manje značajan i aspekt podsećanja vozaća da su deca ravnopravan i aktivan učesnik u saobraćaju. Disciplinovana vožnja i poštovanje signalizacije u velikoj meri doprinose smanjenju broja saobraćajnih žrtava, a naročito dece.

Projekti poput „Jabuka ili limun“ pokazali su se kao odličan vid prevencije. Dokaz toga je da iz godine u godinu raste broj škola i gradova koji žele da učestvuju u akciji, na veliko zadovoljstvo naše kompanije“, istakla je Nataša Đurđević, direktor Sektora za odnose s javnošću Delta Generali Osiguranja.

Prema statističkim podacima, deca su najugroženiji učesnici u saobraćaju, dok je Srbija među saobraćajno najnebezbednijim zemljama u Evropi. Deca najčešće stradaju u naseljima, kada prelaze kolovoz van pešačkog prelaza, a posebno pri izlasku na kolovoz iza parkiranih automobila. U 2011. godini u Srbiji je 728 lica izgubilo život u saobraćaju, dok je 19.312 povređeno.

 

 

 

You May Also Like