Sremska Mitrovica – Žetva proletos zasejanih kultura u Sremu na ukupnoj površini većoj od 190.000 hektara, sve više dobija na zamahu, izjavio je Vladimir Vlaović, sekretar Udruženja za agrar Regionalne privredne komore.

Vlaović je objasnio da je s obzirom na ekstremnu sušu, koju smo imali u avgustu, vegetativni period biljka skraćen za petnaestak dana.

„Najdalje se odmaklo u žetvi suncokreta, zasejanog na više od 5.000 hektara (ha). Krenula je i žetva soje, koja se ovde prostire na više od 23.000 ha“, naveo je Vlaović.

„Uljarice sa sremskih polja prvenstveno su namenjene ‘Viktorija grupi’ sa sedištem u Šidu, a računa se da će poljoprivrednici zadržati trećinu ubrane soje za sopstvene potrebe“, rekao je on.

Vlaović je rekao da je uveliko u toku i vađenje šećerne repe, proletos zasejane na 12.500 ha. Više od 90 odsto zasejane šećerne repe u Sremu biće prerađeno u Fabrici Donji Srem u Pećincima u vlasništvu „MK grupe“.

On je ukazao da će najveći posao svakako biti berba kukuruza, koji se ovde prostire na 136.000 ha, dodajući da je krenula berba ranih sorti, a u toku je i silaža kukuruza, namenjenog ishrani stoke.

„Očekuje se da ce berba kukuruza već u drugoj polovini septembra biti u punom zamahu“, kazao je Vlaović.

Možda Vam se svidi i