Izvor – Kurir
Ekolozi tvrde da u Vojvodini već postoje parcele sa opasnim veštačkim kukuruzom. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da oni kontrolišu samo soju

BEOGRAD – Vojvodina je već zatrovana genetski modifikovanim semenom kukuruza iako je ono zakonom, barem za sada, zabranjeno!

Ovu frapantnu činjenicu saopštio je za Kurir Nikola Aleksić, direktor Ekološkog pokreta Novog Sada, i naglasio da njegovo sejanje niko ne kontroliše.
– Genetski modifikovano seme se javno uvozi, distribuira i uzgaja u Vojvodini, o čemu je celokupna javnost upoznata kroz režirano uništavanje samo dela zasejanih parcela s genetski modifikovanom sojom u opštini Odžaci prošle godine – tvrdi Aleksić.

To je potvrdila i Ajrin Beret, koja se u Srbiji već nekoliko godina bori protiv izmene zakona o GMO kojim bi se dozvolilo gajenje i prodaja genetski izmenjene hrane. Prema njenim rečima, „MK grupa“ Miodraga Kostića od 2007. godine zastupa „Monsanto“, svetsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom genetski modifikovanih biljaka i semena!

– Zagađene su i hiljade hektara okolnih, zdravih useva jer se vetrom polen iz modifikovanog bilja razmenjuje s genetski prirodnim usevima – objašnjava rođena Subotičanka Ajrin, koja je znanja o uzgajanju organske hrane stekla na Institutu za prirodnu medicinu u Kaliforniji. Ona kaže da je „MK grupa“ svesno i zarad profita na mala vrata dovela „Monsanto“, protiv kojeg se bore mnoge zemlje širom sveta.

Odgovorni iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su za Kurir da ne kontrolišu GMO useve kukuruza jer nisu obavešteni da oni i postoje (?!). Na pitanje da li je Ministarstvo poljoprivrede otkrilo GMO useve na parcelama „MK grupe“, odgovorni iz ovog ministarstva rekli su da oni kontrolišu samo genetsku modifikaciju useva soje.

– Na prostoru Republike Srbije nije bilo pojave genetski modifikovanih biljaka kukuruza. Fitosanitarna inspekcija Generalnog inspektorata u svojim kontrolama nije utvrdila pojavu GM biljaka kukuruza u unutrašnjosti zemlje – saopštili su nam odgovorni u ovom ministarstvu. To praktično znači da GMO kukuruz neko može da gaji i da godinama ne bude otkriven.

MK grupa: Ne sadimo modifikovano seme

Jaroslav Stupavski, pomoćnik predsednika „MK grupe“, potvrdio je za Kurir da je njihova firma od 2007. godine zastupnik kompanije „Monsanto“ u Srbiji, odnosno uvoznik i distributer „Monsantovog“ semena kukuruza, suncokreta i uljane repice za domaće tržište. Stupavski, međutim, tvrdi da nije reč o genetski modifikovanom semenu.
– Poznato nam je da se oni bave uzgojem i prodajom GMO semena, ali kako naš zakon to zabranjuje, mi smo na našim poljima posadili hibridno „Monsantovo“ seme kukuruza „dekalab“ – kaže Stupavski. Na pitanje da li će nastaviti saradnju s kompanijom „Monsanto“, na koju mnoge zemlje u svetu ne gledaju nimalo blagonaklono, Stupavski odgovara potvrdno:
– Reč je o kompaniji koja je ubedljivo najveća svetska semenska kuća. Što se tiče GMO semena, mislim da ima budućnost u kontrolisanoj proizvodnji.

Dozvoljen uvoz GMO drveća

Kod nas su sadnja i gajenje genetski modifikovanog drveća dozvoljeni, i to Zakonom o reproduktivnom materijalu šumskog drveća!
– Ovo drveće je, za razliku od prirodnog, mnogo krtije, ima manje vlakana i kao takvo pogodno je za lakšu obradu i veću proizvodnju papira. Međutim, opasnost od njega je mnogo veća nego od GM useva jer GM drveće opstaje mnogo duže, njihov polen prelazi 600 km, a nekih vrsta i 2.000 km. Tako se mutirani geni mogu preneti na sve okolno drveće – kaže Milan Đurić, predsednik Centra za razvoj ekološke svesti. On naglašava da GM drveće trpi više herbicida i insekticida, tako da bi povećano prskanje otrovima napalo sve u eko-sistemu, ljude, životinje, biljke, i zatrovalo zemljište i vodu.

Dr Slađana Velkov: Veštački kukuruz smanjuje mozak životinja

Dr opšte medicine Slađana Velkov kaže da su opasnosti po ljudsko zdravlje od upotrebe GM hrane ogromne:
– Rezultati istraživanja su šokantni! Izmenjene gene u hrani naš organizam prepoznaje kao strano telo, te pokušava da ih se oslobodi. To dovodi do niza poremećaja u našim organima. Veštačke kombinacije gena utiču i na genetiku našeg potomstva – objašnjava dr Velkov, koja godinama u zemlji i inostranstvu drži predavanja na temu „Kako se izlečiti i ostati zdrav“. Prema njenim rečima, dodatnu opasnost predstavljaju životinje koje čovek koristi u svojoj ishrani, a koje su hranjenje GM semenom kukuruza.
– Dokazano je da te životinje dobijaju rak, smanjuje im se mozak, a najnovije otkriće u Rusiji je dokazalo da GM hrana dovodi do steriliteta. Dijabetes, Alchajmerova bolest i poremećaji srca, bubrega i pankreasa neke su od bolesti do kojih dovodi upotreba GMO u ljudskoj ishrani..

You may also like