Sremska Mitrovica – Ko namerava da se ove zime greje na električnu energiju najmanje novca potrošiće ako koristi klima uređaje i TA peći, a najviše ako upotrebe kotao za centralno grejanje i razne grejalice, kvarcne peći, kalorifere, uljne radijatore.

Građani štednjom mogu da smanje račune za struju samo kod TA peći, jer one mogu da akumuliraju energiju noću, tokom jeftinije tarife, a greju tokom dana, što ne važi za klima uređaje, kotlove i grejalice.

Grejanje na električnu energiju je, zbog niske cene ovog energenta, i ove zime najpovoljnije, čak i kad se poredi sa drvetom i ugljem. Ali to se ne odnosi na sve uređaje, već samo na TA peći i klima uređaje.

Agencija za energetiku je izračunala da dve TA peći, snage po tri kilovata, za šest meseci grejanja stana od 60 kvadrata potroše struju vrednu 41.300 dinara, ali samo ako se koristi jeftinija noćna tarifa. To jest da TA peć noću akumulira. U Agenciji tvrde da je to dovoljno za temperaturu od 20 stepeni Celzijusa 16 sati na dan.

Svako dopunjavanje peći tokom dana, korišćenjem skuplje struje, značajno uvećava troškove. Tako će, kako navodi analiza Agencije, dopunjavanje dve peći, snage od po tri kilovata, samo tokom dva sata dnevno uvećati troškove grejanja 44 odsto, na 59.400 dinara!

You may also like