Sremska Mitrovica – Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić izjavio je da je vlada svesna da dosta poslodavaca izbegava plaćanje doprinosa i poreza na zarade i zato će u naredne dve sedmice izmeniti zakonsku regulativu i zaoštriti kazne. „Sankcije će ubuduće biti oštre i efikasne i više niko neće moći da uplati samo neto zaradu, a da ne uplati i bruto iznos, znači sve doprinose i poreze“, istakao je Nikezić i dodao da se u narednoj godini ne planira povećanje PDV-a.

Što se tiče rokova države, Nikezić je kazao da će ministarstva finansija i ekonomije i regionalnog razvoja zajednički predložiti sistemsko rešenje, da će rokovi biti skraćeni i da će država obezbediti sredstva da se obaveze redovno izmiruju, što će važiti i za lokalni nivo vlasti. „Sa MMF-om smo odredili okvire za povećanje prihoda i smanjenje rashoda, a kada budu ponovo došli u novembru razgovaraćemo detaljnije. Grubo gledano imamo nedostatak sredstava od oko 800 miliona evra, ali ćemo ih nadomestiti, pre svega, kroz manje troškove“, najavio je Nikezić, govoreći o budžetu za 2012.

„Od 2008. godine kao država smanjujemo svake godine javnu potrošnju prema BDP i taj pad se kreće između jedan i dva odsto“, dodao je Nikezić.

You may also like