Uspešan rad Kancelarije za mlade

Sremska Mitrovica – Sremskomitrovačka Kancelarija za mlade jedna je od najuspešnijih u Srbiji, istaknuto je na završnoj konferenciji u okviru projekta „Osnaživanje ljudskog kapitala u Srbiji kroz aktivno učešće mladih-SHAPE“, koji je finansirala Međunarodna organizacija za migracije i Vlada Republike Italije.

U partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta pre tri godine otvoreno je 10 Kancelarija za mlade širom Srbije, među kojima i sremskomitrovačka.

Jučerašnja konferencija bila je prilika da se prikažu trogodišnji rezultati u cilju osnaživanja omladinske politike. Putem „Shape“ projekta mladi Mitrovčani su u protekle tri godine imali brojne sadržaje. Muzički Enter festival je jedan od njih, zatim program „Faza želja“, preko 20 radionica, tribine, predstave, seminari i ostali vidovi neformalnog obrazovanja.

„ Možemo u potpunosti da kažemo da smo mi u Sremskoj Mitrovici u svakom pogledu unapredili kapacitete kako Kancelarije za mlade, tako i za ostale organizacije koje se bave mladima“, rekao je Milorad Popadić, koordinator Kancelarije za mlade Sremska Mitrovica.

„Ono čime se mitrovačka Kancelarija za mlade, osnovana 1.decembra 2008. ponosi, kako tvrde, je 300 volontera i formiranje Volonterskog centra. „Volonterizam za mene predstavlja povod za druženje i iznošenje svojih ideja i mišljenja, najpre sa mladima iz svog grada“, kazala Milica Jokanović, volonter iz Sremske Mitrovice.

Osnov za sve navedene aktivnosti je Lokalni akcioni plan za mlade. Značajan podsticaj je i zaseban gradski resor za mlade, ali i 3 miliona dinara koliko se i gradskog budžeta izdvaja za Kancelariju i programe koji treba da unaprede položaj mladih. Nataša Kopčić, načelnik Gradske uprave za predškolsko obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i omladinu Sremska Mitrovica napominje: „Mi smo tu da realizujemo i pomognemo da u skladu sa realnim mogućnostima finansiramo omladinske projekte, odnosno da mladi mogu da realizuju svoje potrebe“.

You May Also Like