Ujedinjeni regioni Srbije (URS) počeli su 2. aprila, prikupljanje potpisa za narodnu peticiju kojom se traži finansijska i politička decentralizacija države. Za samo šest dana peticija je od građana Srbije dobila više od 60.000 potpisa.

Lider URS-a, Mlađan Dinkić najavio je da će se inicijativa o decentralizaciji naći u Skupštini Srbije već početkom juna.
URS očekuje podršku svih parlamentarnih stranaka u Srbiji za decentralizaciju države. „Jedna od stvari koju mi tražimo je vraćanje otete imovine stvarnim vlasnicima u Srbiji, što je uslov za prijem u EU. Drugo, mi tražimo da srpskim gradovima i opštinama ostane najveći deo u njima stvorenog novca, a ne kao dosad da im republika pojede sve. Samo Novom Sadu ostajaće godišnje 2,3 milijarde dinara, kad država bude decentralizovana. Baš me zanima koja će parlamentarna stranka, i da li će imati hrabrosti, da u Skupštini glas protiv toga“, naglasio je Dinkić.

URS se zalaže za vraćanje imovine lokalnim samoupravama, da veći deo poreza na lične dohotke, po mogućnosti čak 80 odsto, ostane u gradovima i opštinama gde je i ostvaren i da građani imaju priliku da sami neposredno biraju svog gradonačelnika, koji će biti odgovoran samo njima, a ne partijskim centralama.

Dinkić je naveo da je jedan od predloga i da budžetu Vojvodine ubuduće ostaje 50 odsto od poreza na dobit preduzeća. „Što se Vojvodine tiče, ona je već sada autonomna pokrajina, međutim, smatram da je potrebno da i ona dobije veće sopstvene prihode. Predlažemo da polovina poreza na dobit koji se prikupi na teritoriji Vojvodine ostane u pokrajinskom budžetu i da se to koristi za sprovođenje različitih regionalnih infrastrukturnih projekata, zaštitu životne sredine i drugo“, rekao je Dinkić.

Možda Vam se svidi i