Ukrasne sijalice tokom praznika mogu da izazovu požar

Sremska Mitrovica – Tokom praznika treba strogo voditi računa o ukrsanim sijalicama na jelci jer statistika pokazuje da svake godine u Americi izazovu čak 300 požara.

Jelka ukrašena raznobojnim sijalicama za čas će probuditi prazničnu atmosferu u svakom domu, ali treba voditi računa jer može da izazove požar.

Neke sijalice, ako su stalno uključene, mogu da se zagreju i do 90 stepeni celzijusa, pa svaki put kad odlazite od kuće ili idete na spavanje, obvezno isključite svu ukrasnu rasvetu.

Takođe, pripazite da sijalice ne budu u kontaktu sa ukrasima i iglicama. Pre postavljanja proverite i da li je utičnica isprava, a žice neoštećene kako bi ste sprečili kratki spoj.

Jelku nikad ne ukrašavajte upaljenim sijalicama i obavezno prilikom kupovine vodite računa da na ukrasima piše Statistički podaci pokazuju da nezapaljivo (“fire retardant”).

Jelku postavite što dalje od peći, radijatora, grejalice i TV-a, a iglice i grančice ne spaljujte u šporetu jer se na njima nalazi smola koja gori velikim plamenom i može lako da izazove požar.

Ako imate malu decu vodite računa da koristite ukrase koji su im na dohvat ruke i koje mogu da progutaju.

Ukoliko koristite veštački sneg u spreju obavezno potražite onaj na kome piše “nontoxic”.

Statistički podaci pokazuju da svake godine ukrasne sijalice izazovu 300 požara u kojima strada 14 ljudi u Americi.

You May Also Like