Sremska Mitrovica – U Srbiji je od početka godine zatvoreno više od 2.000 ugostiteljskih objekata, najčešće jer biznis uguše nameti i nekorektna kaznena politika države.

„Gotovo u svakom času postoji razlog da se naplati neka kazna u kafiću, ma kako da vodite računa o svemu“, kaže Dragana R., vlasnica ugostiteljskog objekta u Sremskoj Mitrovici.

„Mi smo morali da zatvorimo kafić na dve nedelje i platimo kaznu od 55.000 dinara zbog manjka u kasi od 230 dinara! Svako kršenje radnog vremena plaća se od 5.000 pa sve do 100.000 dinara. U slučaju da ostanete bez ubrusa u toaletima, bez vešalice ili kante za otpatke, plaćate svaku stavku po 5.000 dinara, a ista kazna vas čeka i ukoliko nemate dovoljan brojcenovnika, istaknuto radno vreme i sve one nalepnice koje zakon nalaže. A uz sve to, svako može da vas prijavi za buku, i to može da čini neograničen broj puta, a svaku proveru plaća vlasnik lokala, i to u rasponu od 15.000 do 50.000. dinara“, objašnjava Dragana.

Zato je i Unija poslodavaca Srbije povela inicijativu za izmenu poreskih propisa.

Oni traže da se uvede instanca „prvog prekršaja“ u slučajevima kada se pronađe minimalni manjak ili višak u kasi prvi put., takođe i da se odustanje od prakse „privremene zabrane rada“, jer se time pravi šteta i lokalu i dobavljačima i zaposlenima i državi.

You may also like