Sremksa Mitrovica – Misija muzike, pesme, igre i veselja u gradovima Srbije krenula je pre tri godine putem čitave Srbije, na čelu sa autorom projekta, gospodinom Igorom Karadarevićem.

Sledeće godine, manifestacija “Srbija u ritmu Evrope” dolazi i u Sremsku Mitrovicu, pa je tim povodom, u ponedeljak, 5.9. 2011. gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović ugostio predstavnike ove manifestacije, rukovodioca Igora Karadarevića i Mirjanu Pajtić iz Upravnog odbora manifestacije.
Ovom prilikom gradonačelnik i rukovodilac potpisali su ugovor kojim Sremska Mitrovica naredne godine postaje domaćin ove velike i značajne manifestacije.

U toku ove sezone projekat se realizuje u 25 gradova u Srbiji, a na ovaj način Sremska Mitrovica svrstana je među počasne gradove koji će biti domaćini velikog koncerta.

Manifestacija “Srbija u ritmu Evrope” namenjena je deci u osnovnim i srednjim školama i osmišljena je u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou.

Cilj manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Srbiji, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja.

Na manifestaciji učestvuje do 300 stotine dece iz osnovnih i srednjih škola u svakom gradu. U okviru programa, organizuju se besplatne edukacije za decu koje su sastavni deo projekta. Edukacije se realizuju u vidu četiri različite sekcije: hor, moderan ples, folklor, voditeljstvo, a probe će trajati oko deset meseci, jednom do dva puta nedeljno.

Profesori će tokom deset meseci redovno putovati do Sremske Mitrovice, kako bi decu spremili za nastup na svom gradskom trgu.

Tim edukatora za svaku oblast čini koordinator sa profesorom, a edukacija u okviru sekcija je besplatna za svu decu.

Po završetku edukacija, u svakom gradu na gradskom trgu, organizuje se koncert na kojem nastupaju deca sa poznatim pevačima zabavne muzike.

Gradonačelnik Branislav Nedimović ovom prilikom je rekao da je ovo izuzetno važan projekat podržan od strane Evropske Unije, a deca Sremske Mitrovice moći će neke vrednosti da implementiraju u svoj rad i svoje stvaralaštvo. Ovo je dokaz da Evropa svakako ima šta da nauči od Mitrovčana.

Igor Karadarević, rukovodilac manifestacije, objasnio je da će deca nakon desetomesečne edukacije imati veliki zajednički koncert na mitrovačkom gradskom trgu, a da je ovakav pristup deci nešto najlepše što jedan grad može da im pokloni. Na ovaj način, ponovo se okuplja porodica, radi se na edukaciji dece, ali i na učenju lepom ponašanju i lepim manirima.

You may also like