Sremska Mitrovica – U Srbiji je trenutno registrovana 81 politička stranka, objavljeno je na sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Poslednja stranka koja je upisana u Registar političkih organizacija je Demokratska partija iz Bujanovca, čije je rešenje o upisu u taj registar objavljeno u jučerašnjem „Službenom glasniku“. Rešenje o upisu te stranke doneto je 9. avgusta.

U tekućoj godini u Registar političkih stranaka upisane su i „Bogata Srbija“ Zaharija Trnavčevića, „Srbija na istoku“ iz Boljevca i Srpska demokratska stranka iz Beograda. Posle preregistracije stranaka Srbija je u toku 2010. godine dobila tri nove stranke – „Nijedan od ponuđenih odgovora“, „Puls Srbije“ i Stranka vojvođanskih Slovaka, dok je u januaru ove godine status registrovane dobila i Komunistička stranka.

Za upis u Registar političkih stranaka neophodno je prikupiti 10.000 potpisa građana, osim ukoliko su u pitanju stranke nacionalnih manjina koje moraju da skupe hiljadu potpisa.

You may also like