Građane Srbije već početkom ove godine očekuje novi talas poskupljenja – zbog rasta akciza poskupeće cigarete, a najavljeno je i poskupljenje kafe, konditorskih proizvoda, električne energije.
Iako je od početka ove godine trebalo da – zbog povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV) sa osam na 18 odsto – poskupi južno voće, to se nije dogodilo, jer je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) vraćen na ponovno odlučivanje. Predsednik Srbije Boris Tadić nije potpisao pomenuti zakon jer nije usklađen sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu.

Za ovu godinu projektovano je povećanje cene struje za 13,7 ili 13,8 odsto, a o konačnom procentu i vremenu poskupljenja bi u narednim danima trebalo da odluči Vlada Srbije.

Iako je od juče prestala da važi desetogodišnja uredba o monopolu NIS-a i počela liberalizacija tržišta naftnih derivata, građane očekuje značajno poskupljenje.
Od 1.januara naftni derivati mogu slobodno da se uvoze jer je slobodan uvoz visokokvalitetnog benzina i nafte, kao i slobodno određivanje cena.

Ipak, iako je iz Ministarstva energetike najavljivano moguće pojeftinjenje, zbog usklađivanja akciza sa inflacijom, do kraja meseca bi trebalo da dođe do poskupljenja, moguće i za svih 10 dinara.
Liberalizacija tržišta naftnih derivata prema najavama stručnjaka imaće pun efekat tek za par meseci kada bi trebalo da zbog konkurencije dođe do snižavanja cena i bolje snabdevenosti tržišta.

Ukidanjem monopola vozači su u svakom slučaju u prednosti, jer će u ponudi biti gorivo visokog, evro 5 kvaliteta. Prema uredbi, naftne kompanije su obavezne da uvoze visokokvalitetan benzin i naftu, dok NIS jedini može u svojoj rafineriji da proizvodi gorivo nižeg kvaliteta.
I pušači cigareta će biti „na udaru“, jer su akcize na cigarete povećane sa 17 dinara na oko 26 dinara izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije.

Poskupljenja kafe i slatkiša takođe slede u 2011. godini, a kompanije su kao razlog za povećanje cena navele kursne razlike i skuplje sirovine. Kafa je već poskupela za 12 odsto, ali tu, izgleda, nije kraj. Uz veliku nestabilnost dinara i rast cena sirove kafe na berzama, očekivano je korigovanje cena za oko 10 odsto u prvom kvartalu 2011.

I uvećani računi za porez na imovinu u 2011. očekuju sve građane Srbije, bez obzira na imovinsko stanje. Uvećanje, međutim, kako je najavljeno neće biti veće od 50 odsto u odnosu na rešenje za 2010. Predviđena je maksimalna poreska stopa od 0,4 odsto, ali ona nije obavezujuća u primeni u lokalnim samoupravama. Zaštitnom klauzulom u zakonu sprečeno je da lokalne samouprave primene najveću propisanu poresku stopu, već onu koja je primerena nekretninama sa kojima raspolažu građani.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik