Građane Srbije već početkom ove godine očekuje novi talas poskupljenja – zbog rasta akciza poskupeće cigarete, a najavljeno je i poskupljenje kafe, konditorskih proizvoda, električne energije.
Iako je od početka ove godine trebalo da – zbog povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV) sa osam na 18 odsto – poskupi južno voće, to se nije dogodilo, jer je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) vraćen na ponovno odlučivanje. Predsednik Srbije Boris Tadić nije potpisao pomenuti zakon jer nije usklađen sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu.

Za ovu godinu projektovano je povećanje cene struje za 13,7 ili 13,8 odsto, a o konačnom procentu i vremenu poskupljenja bi u narednim danima trebalo da odluči Vlada Srbije.

Iako je od juče prestala da važi desetogodišnja uredba o monopolu NIS-a i počela liberalizacija tržišta naftnih derivata, građane očekuje značajno poskupljenje.
Od 1.januara naftni derivati mogu slobodno da se uvoze jer je slobodan uvoz visokokvalitetnog benzina i nafte, kao i slobodno određivanje cena.

Ipak, iako je iz Ministarstva energetike najavljivano moguće pojeftinjenje, zbog usklađivanja akciza sa inflacijom, do kraja meseca bi trebalo da dođe do poskupljenja, moguće i za svih 10 dinara.
Liberalizacija tržišta naftnih derivata prema najavama stručnjaka imaće pun efekat tek za par meseci kada bi trebalo da zbog konkurencije dođe do snižavanja cena i bolje snabdevenosti tržišta.

Ukidanjem monopola vozači su u svakom slučaju u prednosti, jer će u ponudi biti gorivo visokog, evro 5 kvaliteta. Prema uredbi, naftne kompanije su obavezne da uvoze visokokvalitetan benzin i naftu, dok NIS jedini može u svojoj rafineriji da proizvodi gorivo nižeg kvaliteta.
I pušači cigareta će biti „na udaru“, jer su akcize na cigarete povećane sa 17 dinara na oko 26 dinara izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije.

Poskupljenja kafe i slatkiša takođe slede u 2011. godini, a kompanije su kao razlog za povećanje cena navele kursne razlike i skuplje sirovine. Kafa je već poskupela za 12 odsto, ali tu, izgleda, nije kraj. Uz veliku nestabilnost dinara i rast cena sirove kafe na berzama, očekivano je korigovanje cena za oko 10 odsto u prvom kvartalu 2011.

I uvećani računi za porez na imovinu u 2011. očekuju sve građane Srbije, bez obzira na imovinsko stanje. Uvećanje, međutim, kako je najavljeno neće biti veće od 50 odsto u odnosu na rešenje za 2010. Predviđena je maksimalna poreska stopa od 0,4 odsto, ali ona nije obavezujuća u primeni u lokalnim samoupravama. Zaštitnom klauzulom u zakonu sprečeno je da lokalne samouprave primene najveću propisanu poresku stopu, već onu koja je primerena nekretninama sa kojima raspolažu građani.

You may also like