Nakon Bosne I Hrvatske, tunjevina K plus u pakovanju od 95 grama povučena je sa Srpskog tržišta odlukom Veterinarske inspekcije ministarstva poljoprivrede.
Kako prenosi Yueco televizija iz Ministarstva poljoprivrede stiglo je saopštenje u kojem stoji da je Veterinsrska inspekcija utvrdila da se na našem trižtu ne nalazi sporna serija ovog proizvoda.
Međutim, inspekcija je radi predostrožnosti povukla sa tržišta konzerve ribe od 95 grama na kojima je označeno da je najbolje upotrebiti do septembra i oktobra meseca 2015. godine i poslala uzorke na analizu na prisustvo histamina. Rezultati analize biće poznati za dva dana.
Lanac supermarketa „IDEA“ direktno i bez posrednika uvozi „K plus“ tunjevinu i one se jedino mogu i naći u „IDEA“ objektima.
Veterinarska inspekcija je povukla sve količine navedene gramaže iz subotičke „IDEA-e“ iako su one deo serije sa rokom trajanja do septembra i oktobra 2015.godine.
Brend K plus predstavlja različite vrste proizvoda koje se prizvode namenski za trgovinske lance Konzum u Hrvatskoj I IDEA u Srbiji koje su u većinskom vlasništvu koncerna Agrokor.
Histamin je normalni sastojak svakog organizma. Međutim, kako navode hrvatski mediji, unos histamina u organizam u većim količinama može imati toksično delovanje izazivajući simptome trovanja.

Pre dva dana Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izdalo je obaveštenje da se hitno s tržišta moraju povući konzerve „Tunj komadi u ulju – K plus“, od 95 grama, koje uvozi Konzum.
„Redovitim nadzorom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provedeno je uzorkovanje konzervirane ribe ‘Tunj komadi u ulju – K plus’ 95 g na hrvatskom tržištu. Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin, te djecu i trudnice i kao takav nije pogodan za konzumaciju“, navodi se u obaveštenju koja je 14.aprila objavljena na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske. Utvrđena je povišena koncentracija histamina te je naređeno povlačenje i opoziv proizvoda koji se prodaje pod oznakom „Tunj komadi u ulju – K plus“, 95 g označenog: „najbolje upotrijebiti do kraja 05/2015“, te serijom MN5DNN AL02SEA 3EW1H (na dnu limenke), proizvođača THAI UNION MANUFACTURING CO. LTD, Tajland uvoznika Konzum d.d.

Možda Vam se svidi i