Tradicija berbe banoštorskog dragulja

Sremska Mitrovica – U Beočinskoj opštini, tačnije u selu Banoštor, ove godine dešava se mnogo toga. Petnaesti put za redom biće održani Banoštorski dani grožđa, manifestacija koja slavi grožđe, vino i vinogradare, a zakazana je za naredni vikend 02. 03. i 04. septembra.

Pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Beočin, mesne zajednice Banoštor i udruženja vinara i vinogradara ”Sveti Trifun” iz Banoštora, organizator programa banoštoprskih dana grožđa je Kulturni centar opštine Beočin. Za posetioce pripremljen je bogat program koji ima za osnovni cilj razvoj turizma i promociju Beočinske opštine. Pored dobrog roda grožđa, brojnih vinarija i podruma, skele i čardi Banoštorci mogu da se podiče i nesvakidašnjim spojem Fruške Gore i Dunava koji izdvaja ovo selo od ostalih vojvođanskih sela.

Ovogodišnja manifestacija će početi u petak, drugog septembra nastupom DJ Sinke, a biće najzanimljivija u subotu kada će se smenjivati Deronjski tamburaši, poznati Miša Blizanac, kulturno umetnički program, a u večernjim satima se očekuje nastup Kikija Lesandrića i grupe Piloti. Za petak je zakazano tradicionalno takmičenje u kuvanju pudarca uz pratnju nezaobilazne tamburaške muzike. Uz binski program, berbu grožđa će pratiti i izložba fotografija ”Tradicija berbe banoštorskog dragulja” u organizaciji udruženja ”Majkina radionica” drugi programi poput kuvanja lovačkog paprikaša, degustaciju vina, bika na ražnju i druge zanimljivosti.

Razvoj turizma neće stati samo na organizaciji Banoštoskih dana grožđa, jer se ovo selo prijavlilo i za program Istar 021, odnosno takmičenje za deset najlepših selau Srbiji. Deset sela koja pobede na konkursu biće promovisana na svetskom turističkom tržištu. Komisija je obišla skoro sva sela, pa i Banoštor, a rezultati će biti poznati sredinom septembra.

You May Also Like