Sremska Mitrovica – Iz Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja najavljuju da bi u Srbiji do kraja leta trebalo da počne da se plaća taksa na upotrebu plastičnih kesa.

Taksu će plaćati oni koji ih stavljaju na tržište, bez obzira na to da li je reč o proizvođaču, trgovcu ili uvozniku. Te takse su, zapravo, već uvedene, ali se još ne primenjuju.
Iznose 20.000 dinara po toni plastičnih kesa, 1.000 dinara za tonu kesa koje sadrže biorazgradive aditive, dok se ništa ne plaća za potpuno biorazgradive kese.

Primena još nije počela zato što nam treba laboratorija koja će moći da ispita sastav kese i eventualne aditive u njima koji bi omogućili brže razgrađivanje u prirodi, kažu u Ministarstvu životne sredine.

Ograničavanje korišćenja plastičnih kesa, čija razgradnja traje nekoliko stotina godina, pokrenula je informacija da Evropska unija preispituje mogućnost zabrane njihove upotrebe.

Prema poslednjim istraživanjima, stanovnik Srbije prosečno dnevno upotrebi čak sedam plastičnih kesa, a prosečan stanovnik Evropske unije upotrebi manje od dve kese dnevno.

You may also like