Sremska Mitrovica – Putari Nibens grupe će, ukoliko im danas ne budu isplaćene zaostale zarade i obezbeđena sredstva za nastavak rada, organizovati u utorak protestnu blokadu trake u izgradnji na Koridoru 10, kao i graničnih prelaza i naplatnih rampi, najavio je Samostalni sindikat putara Srbije.

Kada će novac stići na račune putarskih preduzeća Nibens grupe za isplatu zarada zavisi od države, rečeno je u AIK banci, dok u Samostalnom sindikatu putara Srbije kažu da banke uslovljavaju Puteve Srbije i onemogućavaju isplate zarada radnicima. Direktorka marketinga AIK banke, koja je najveći finansijski poverilac Nibensa, Ana Inđić je rekla da su se banke dogovorile o restrukturiranju tog poslovnog sistema i da samo od države zavisi kada će putari dobiti zaostale plate.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović je, međutim, rekla da banke i država „vrte radnike u krug“. „Molili smo AIK banku da odloži naplatu potraživanja kako bi radnici mogli da počnu da primaju plate i ponovo rade, ali ta banka i dalje traži od Puteva Srbije garanciju, odnosno da moraju da obezbede AIK banci taj novac bez obzira da li će ga radnici Nibens grup zaraditi u narednom periodu“, navela je Vukanović.

Prema Vukanovićevoj, vlasnik Nibens grupe Milo Djurašković koji je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja je prilikom zaduživanja kod AIK banke kao garanciju unapred založio novac koji Nibens grupa treba da dobija za održavanje puteva. Vukanović je rekla da joj je generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak u petak kazao da ne može da podrži takav zahtev AIK i da će radnici dobiti novac tek kada od banke bude dobio potpisan papir u kome je navedeno da neće uslovaljavati isplatu tog novca.

Banke, kao najveći poverioci putara Nibens grupe, potražuju između 110 i 130 miliona evra.

You may also like