SREMSKA MITROVICA – Spomen-groblje žrtvama nemačkog i ustaškog terora u Sremskoj Mitrovici, koje je oskrnavljeno pre pet godina, i ovogodišnju komemoraciju, u nedelju, 4. septembra, dočekalo je bez ikakvih obeležja.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Sremska Mitrovica, Rade Korica-Bata podsetio je da je prošlo više od pet godina kako su pokradene ploče s tekstovima, posvećenim tragičnim zbivanjima na tom prostoru u Drugom svetskom ratu.

„Uporno smo tražili od gradskih vlasti i Gradskog i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture da se te ploče ponovo postave, ali sve je ostalo na obećanjima“, kazao je Rade Korica.

Spomen-groblje, podignuto 1960. godine po ideji beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, nalazi se na mestu najvećeg stratišta iz Drugog svetskog rata u Vojvodini i jednog od najvećih u zemlji.

Na ledini, kraj Pravoslavnog groblja, Nemci i ustaše vršili su masovna streljanja sremskih rodoljuba tokom čitavog rata, posebno u avgustu i septembru 1942. godine, kada je tu ubijen i veliki slikar Sava Šumanović.

You may also like