Sremska Mitrovica – Obavezno služenje redovnog vojnog roka je ukinuto, ali pozivi za upis u vojnu evidenciju i dalje stižu na kućne adrese osamnaestogodišnjaka. Ako se ne odazovu ovom pozivu, mladići mogu biti kažnjeni sa 50.000 dinara, ili odležati u zatvorskoj ćeliji 60 dana.
15. decembra prošle godine Skupština Srbije donela Odluku o obustavi služenja vojnog roka i usvojila izmene i dopune Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, ipak, vojni obveznici u toku kalendarske godine treba da se jave u svoj lokalni centar Ministarstva odbrane po mestu prebivališta, odnosno u bivše vojne odseke.
Pored javnog poziva, lokalni centri Ministarstva odbrane neupisanim vojnim obveznicima šalju i pojedinačne pozive, radi uvođenja u vojnu evidenciju, kojima ih neposredno podsećaju na ovu zakonsku obavezu.
Ako vojni obveznici ne izvrše svoju, zakonsku obavezu, a to je da budu uvedeni u vojnu evidenciju, teritorijalni organi ministarstva odbrane im ne mogu dati saglasnost za otpust iz državljanstva ili odobrenje stalnog ili privremenog boravka u inostranstvu.

You may also like