Skuplji suhomesnati proizvodi, sokovi, vode

Sremska Mitrovica – Mesne prerađevine, sokovi, vode, konditori, kućna hemija i dečja kozmetika, samo su neki od proizvoda koji će poskupeti do početka novembra. Talas poskupljenja mesnih prerađevina, koji je počeo krajem septembra se nastavlja. U proteklih mesec dana cene svojih proizvoda korigovali su kompanije “Zlatiborac”, za četiri odsto, “Gombit” za pet, i “Sim impeks” za tri do pet odsto. Ovih dana, kako kažu trgovci, za 18 odsto poskupeće i čajna kobasica, vrat i paštete “patelina” kompanije “Neoplanta”.

– Kao razlog za poskupljenje mesnih prerađevina proizvođači su navodili manjak svinja na tržištu i rast cena ove vrste stoke – priča jedan od trgovaca.

On podseća da poskupljenja u proteklom periodu nisu zaobišla ni pojedine vrste pića. “Pepsi” i “Koka-Kola” su cene gaziranih napitaka korigovali za pet do šest odsto, voda “rosa” je poskupela za tri, a piva “hajneken” i “pils plus” za pet odsto.
Već krajem oktobra sokovi “lajf” i “femili” kompanije “Nektar” poskupeće za tri odsto, a za toliko će početkom novembra porasti i cene voda “knjaz Miloš” i “akva viva”.

– Na listi novih cenovnika su i kućna hemija i kozmetika. Prašak za veš “arijel” u pakovanju od tri kilograma početkom novembra poskupeće za 17 odsto. Za 10 odsto će skočiti i cene praškova za veš kompanije “albus”, dok će cene dečje kozmetike iz programa “kosili” biti uvećane za šest odsto – priča jedan od trgovaca, i dodaje da će sledećeg meseca za 20 odsto poskupeti i pojedini konditori kompanije “Marbo produkt”, ali i da su dobili najavu o korekciji cena pojedinih proizvoda “Mlekare Šabac”.

You May Also Like