Sremska Mitrovica – Studiranje na pet fakulteta Univerziteta u Novom Sadu trebalo bi da poskupi za četiri do 11 odsto. Poskupljenje školarine su predložili sa Filozofskog, Pravnog, Građevinskog, Pedagoškog i Učiteljskog fakulteta u Subotici.
Pojedini fakulteti Univerziteta u Beogradu ove godine već su podigli cene školarina, iako je preporuka Senata bila da se cene školarina ne povećavaju.
U Srbiji, po visini školarine, bez obzira što nisu tražili povećanje cena u odnosu na prošlu godinu, i dalje prednjače Arhitektonski i Stomatološki fakultet, koji koštaju po 240.000 dinara, a iza njih je Fakultet za sport, koji košta 147.000 dinara. Školarinu je ove godine najviše poskupeo Tehnološko-metalurški fakultet, za čak 20 odsto, a za njim slede Hemijski sa 15,38 odsto, Elektrotehnički i Učiteljski sa po 12 odsto.
Da li će zahtevi tih visokoškolskih ustanova biti odobreni odlučiće Vlada ali i Ministarstvo prosvete i nauke, koje je prethodno tražilo da se fakulteti zbog ukupne ekonomske situacije u zemlji suzdrže od povećanja školarina.
Iz Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Sremska Mitrovica poručuju da će iznos školarine ostati isti, 50 000 dinara za samofinansirajuće studente. Cena školarine nije menjana nekoliko godina unazad, i ove godine studenti će plaćati istu cenu, ističe direktorica ove škole.

You may also like