Sremska Mitrovica – Za sezonske poslove danas se odlučuje sve više maloletnika, a oni, kao i njihove „starije kolege“, na prodaji sladoleda i garderobe, na građevini ili kao konobari, kuvari, točioci piva, promoteri, sobarice i magacioneri mogu da zarade dnevno i više od 2.000 dinara.

Najplaćeniji je fizički rad – utovar, selidbe i građevina, tražene su i promocije, a tokom letnjih meseci, pre svega zbog godišnjih odmora, u većim kompanijama, bankama i buticima često su potrebne i zamene, na mesec-dva.

Prema podacima Infostuda, ponuda sezonskih poslova se nije bitno promenila u odnosu na prethodnu godinu – traže se komercijalisti, ugostitelji, radnici obezbeđenja, agenti, promoteri, fizički radnici, anketari, građevinski radnici.

Takve poslove mahom nude omladinske zadruge i dnevnice se kreću od 1.200 dinara i, premda je sezona, ponuda za berbu voća i povrća trenutno nema. U Omladinskoj zadruzi „Tragač“ kažu da se po satu, zavisno od prirode posla, može zaraditi od 100 do 150 dinara, da se za utovare i selidbe dnevnice kreću između 1.500 i 2.000 dinara, a da promoteri mogu zaraditi i više.

You may also like