Sremska Mitrovica – Udruženje osiguravača Srbije potpisalo je na godišnjoj skupštini Biroa zelene karte međunarodni sporazum koji će vozačima iz Srbije, koji svojim automobilom putuju u zemlje Evropske Unije, garantovati ulazak u te zemlje bez zelenog kartona.
Iz ovog udruženje najavljuju da će od 01. januara 2012. godine, za putovanja u većinu evropskih zemalja biti dovoljna samo registraciona nalepnica, koja se dobija uz nove tablice prilikom svake registracije, dok zeleni karton više neće biti potreban.
Potpisivanjem međunarodnog sporazuma, Srbija je postala deo podsistema registarske oznake, što znači da će registarska oznaka biti dovoljan dokaz o postojanju osiguranja od autoodgovornosti. Srbija je time postala i 33. članica sistema međunarodne karte.
Zeleni karton više neće biti potreban za ulazak automobilom u države EU zatim u Hrvatsku, dok sa Crnom Gorom do daljeg ostaje na snazi poseban bilateralni sporazum. BiH i Makedonija još nisu deo podsistema registarske oznake, tako da će za ulazak u te države I dalje biti potreban zeleni karton, prenose Agencije.
Agencije za osiguranje i registraciju vozila koje posluju u Sremskoj Mitrovici ističu da zeleni karton sada košta 2.000 dinara, ali nije obavezan dokument prilikom registovanja vozila. Vozači imaju mogućnost izbora da li će ovaj dokument uzeti prilikom registracije vozila ili kasnije. Svakako, zeleni karton je još uvek potreban kad se ulazi u zemlje EU, kao i u zemlje iz regiona.

 

You may also like