IZVOR: NOVOSTI
Beograd — Prosvetari u štrajku su, bar privremeno, odustali od praznih učionica. Ranije najavljena potpuna obustava nastave u sredu, 9. marta, odložena je.
Nema ništa ni od protesta ispred Vlade Srbije 23. marta, kažu sindikalci, jer tog dana u Beograd dolazi premijer Rusije Vladimir Putin.

Radikalniji štrajk su najavili ukoliko Ministarstvo prosvete ostvari upozorenja i umanji im zarade za dane kada su učionice bile prazne ili časovi skraćeni na pola sata.

U ponedeljak je prosveta primila prvi deo februarske plate, kada je štrajk i otpočeo, i to uobičajene akontacije. Konačan obračun i drugi, umanjeni deo plate, očekuju ih tek za dve nedelje, kada će znati da li ulaze u novi sukob sa državom.
„Čekaćemo taj drugi deo plate, a onda ćemo odlučiti o daljim koracima. Pretnja o umanjenju je bez osnova. Ako bude ostvarena, pravdu ćemo tražiti na sudu, ako treba i u Strazburu“, kaže Tomislav Živanović, predsednik GSPR Nezavisnost.

Živanović kaže da će sva tri sindikata koja su u štrajku još jednom razmatrati ponovni generalni štrajk i ako se slože, učionice bi opet mogle da budu prazne.

Ministar prosvete Žarko Obradović još jednom je u ponedeljak ponovio da je država ozbiljna u nameri da štrajkačima plati po učinku, a ne pune plate.

„Ima ljudi koji uopšte nisu radili tokom štrajka, onih koji su časove držali 30 minuta i onih koji su normalno bili na nastavi i svi će biti plaćeni prema onome koliko su radili“, ponovio je Obradović.

On navodi da „neko sada pokušava da progura tezu da ministar vodi rat sa sindikatima. Nema tu nikakvog rata, ovde je reč o poštovanju zakona i politici Vlade Srbije. Da li neko u Srbiji misli da oni koji nisu radili treba da dobiju novac za to?“.

U štrajku prosvetara Obradović vidi borbu za novo članstvo, bez želje da se nađe zajednički jezik i okonča protest.

Provetari traže što i policajci
Ministarstvo prosvete i sindikati nastavljaju u sredu pregovore oko novog kolektivnog ugovora. Tomislav Živanović iz Nezavisnosti kaže da su zahtevi koje su poslali Ministarstvu najbliži onome što su novim kolektivnim ugovorom dobili policajci – definisanje najnižih zarada, isplate jubilarnih nagrada, visine koeficijenata…

You may also like