Sremska Mitrovica – U Srbiji je popisano oko 7.500.000 građana, ali će od tog broja biti izuzete duplo popisane osobe, a prvi podaci o ukupnom broju popisanih biće predstavljeni 15. novembra.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović rekao je da je u toku popisna anketa u Srbiji kako bi službe procenile verodostojnost popisa. On je naveo da je u odnosu na popis iz 2002. godine primetno smanjenje broja popisanih lica i da će najverovatnije nakon obrade broj stanovnika biti smanjen za između 250.000 i 350.000. Na konferenciji je rečeno da je na smanjenje broja stanovništva najveći uticaj imao pad nataliteta i migracije.

Vukmirović je dodao da se Albanci na jugu Srbije u velikoj meri nisu odazvali popisu stanovništva, a da je najmanje popisanih u Preševu, Bujanovcu, pa u Medveđi. Prema njegovim rečima, bilo je poziva na bojkot popisa i u Sjenici, Tutinu i u Novom Pazaru, ali se stanovništvo tu ipak odazivalo popisu. On kaže da se ne može tačno proceniti koliko je stanovništva bojkotovalo popis, ali ako se izuzmu opštine na jugu Srbije reč je o veoma malom broju. On je kao primer naveo Preševo u kome je popisano manje od 4.000 stanovništva, a procene su bile da ih ima oko 40.000.

Na konferenciji je rečeno da će 15. novembra biti izneti precizniji podaci o ukupnom broju popisanih lica, a da će se konačni rezultati sukcesivno objavljivati od druge polovine 2012. do kraja 2013. godine kada će se znati podaci o stanovništvu prema osnovnim demografskim, migratornim, obrazovnim, ekonomskim i drugim karakteristikama.

U opštinama Crna Trava, Alibunar, Majdanpek, Babušnica, Žitište, Nova Crnja, Sečanj, Odžaci, Ražanj i Rekovac zabeležen je najveći pad popisanih lica. Opštine u kojima je popisano više nego 2002. godine tokom poslednjeg popisa su osam beogradskih opština i Novi Pazar i Novi Sad.

You may also like