Sremska Mitrovica – Savez samostalnih sindikata Sremske Mitrovice organizovaće uskoro protesni skup svih radnika u tom gradu, koji su najveće žrtve privatizacije, najavio je predsednik Opštinskog veća Saveza samotalnih sindikata, Stevan Romakov.

Napominjući da je održani protest bivših radnika „Mitrosa“, koji je sada u stečaju, bio je samo inicijalna kapisla, on je istakao da „konačno treba rasplesti čvor privatizacije, koja je nažalost, dovela do gašenja naše industrije“.

Samo u industrijskoj zoni, u kojoj su se nalazila vodeća mitrovačka preduzeća – „Matroz“, „Mitros“, Fabrika šećera, „Mitrovačka industrija ventila“, „Sremska mlekara“, Fabrika stočne hrane „Provamin“, bez posla je, prema njegovim rečima, ostalo više od 1.000 radnika.

U čitavoj industrijskoj zoni sada ima tek nekoliko stotina radnika, pre svega u „Kornproduktu“, Luci Leget i nešto manje u „Sremilu“ i „Hranaproduktu“.

„Matroz“ je iz stečaja prodat za 2,9, a Fabrika šećera za dva miliona evra. Na obe lokacije i dalje je u toku demontaža mašina i rezanje fabričkih linija, a metal se prodaje kao sekundarna sirovina.

Od najave sadašnjih vlasnika da će na tim lokacijama graditi nova postrojenja, za sada nema ništa.

You may also like