Protest “žrtava privatizacije” u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Savez samostalnih sindikata Sremske Mitrovice organizovaće uskoro protesni skup svih radnika u tom gradu, koji su najveće žrtve privatizacije, najavio je predsednik Opštinskog veća Saveza samotalnih sindikata, Stevan Romakov.

Napominjući da je održani protest bivših radnika “Mitrosa”, koji je sada u stečaju, bio je samo inicijalna kapisla, on je istakao da “konačno treba rasplesti čvor privatizacije, koja je nažalost, dovela do gašenja naše industrije”.

Samo u industrijskoj zoni, u kojoj su se nalazila vodeća mitrovačka preduzeća – “Matroz”, “Mitros”, Fabrika šećera, “Mitrovačka industrija ventila”, “Sremska mlekara”, Fabrika stočne hrane “Provamin”, bez posla je, prema njegovim rečima, ostalo više od 1.000 radnika.

U čitavoj industrijskoj zoni sada ima tek nekoliko stotina radnika, pre svega u “Kornproduktu”, Luci Leget i nešto manje u “Sremilu” i “Hranaproduktu”.

“Matroz” je iz stečaja prodat za 2,9, a Fabrika šećera za dva miliona evra. Na obe lokacije i dalje je u toku demontaža mašina i rezanje fabričkih linija, a metal se prodaje kao sekundarna sirovina.

Od najave sadašnjih vlasnika da će na tim lokacijama graditi nova postrojenja, za sada nema ništa.

You May Also Like