Sremska Mitrovica – Struja će, definitivno poskupeti 1. marta. Za domaćinstva, električna energija će biti skuplja za 13,6 odsto, dok će u privredi računi za struju biti viši za 15 odsto.
Međutim, više cene neće važiti za domaćinstva čija je prosečna potrošnja do 350 kilovat-časova, a kojih je, prema procenama, blizu milion i po.
Vlada Srbije će u četvrtak razmatrati plan poslovanja Elektroprivrede Srbije za 2011. godinu, prema kome će novi cenovnik za električnu energiju važiti od početka sledećeg meseca.
Ali, država će, uz „paraf“ na poskupljenje, dati Elektroprivredi i preporuku da se ovo povećanje ne odnosi na građane koji mesečno potroše do 350 kilovat-časova.
Praktično, posle ove preporuke Vlade, struju će po starom cenovniku plaćati svi oni čiji su mesečni računi za utrošak električne energije oko 2.000 dinara. U Vladi računaju da u ovoj kategoriji ima najviše penzionera i ostalih, siromašnijih kategorija stanovništva. Nažalost, oni koji struju koriste za grejanje, već narednog meseca moraće da računaju na značajno uvećane račune. Veliki broj ovakvih potrošača prelazi u „crvenu zonu“, jer tokom zime mesečno potroše i više od 1.800 kilovat-časova struje za grejanje domova od 60 kvadratnih metara. Računica pokazuje da bi njima računi, koji su dosad iznosili oko 6.000 dinara, mogli da budu veći i za blizu 1.000 dinara.

You may also like