Sremska Mitrovica – Preduzetnici u Privrednoj komori Srbije zatražili su juče od Vlade Srbije da im omogući zamrzavanje poreskih dugova u periodu od godinu dana do pet godina, reprogram i otpis kamata.

Izvršni odbor Zajednice preduzetnika PKS je usvojio na sednici predlog u vezi sa tim i narednih dana će formirati tim koji će započeti pregovore s Ministarstvom finansija.

Predsednik Izvršnog odbora Zajednice preduzetnika PKS Dušan Perić je kazao da preduzetnici traže da se i oni uvrste u predlog izmena zakona o poreskom sistemu i da im se omogući grejs period do pet godina, nakon čega bi u roku od šest meseci do godinu dana izmirili dug.

Perić je kazao da bi, prema predlogu Zajednice preduzetnika PKS, oni mogli svoj dug da izmire i ranije, ali da bi u periodu zamrznutog duga morali da izmiruju tekuće poreske obaveze.

U Srbiji ima ukupno oko 225.000 preduzetnika koji, prema njegovim rečima, imaju velike dugove na ime poreza koje je teško proceniti, a grubo se procenjuje da duguju oko 30 odsto u odnosu na poljoprivrednike, čiji je dug 140 milijardi dinara.

„Država nema ništa od toga što neko duguje, imala bi veću korist da dužnici izmiruju tekuće obaveze tako što bi im se odložila naplata duga zbog ekonomske situacije“, kazao je Perić, navodeći da niko ne bi imao korist ni ukoliko bi se preduzetnici sa poreskim dugovima ugasili.

On je dodao da bi preduzetnicima u Srbiji trebalo otpisati i kamate na dugove od 0,2 odsto dnevno, koje su „više nego zelenaške“.

You may also like