Predrag Marković posetio Carsku palatu, Muzej Srema i manastir Kuveždin

Sremska Mitrovica – Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković obišao je danas u Sremskoj Mitrovici Carsku palatu i manastir Kuveždin.

Prilikom upoznavanja sa radovima na dislokaciji i konzervaciji zidnih slika u kripti na arheološkom lokalitetu 85, Sirmijuma, ministar kulture rekao je da “kao i svih ovih dana, radi isti posao“, a to je da kontroliše kako se troši novac građana.

„Sada kontrolišemo kako završava taj novac i do koje se mere čuva nasleđe u Republici Srbiji, a počinjemo sa ovog lokaliteta. Ministarstvo je ukupno za nasleđe u Sremskoj Mitrovici odobrilo 12.009.595 dinara”, rekao je ministar Marković.

Prilikom posete manastiru Kuveždin gde su u toku konzervatorsko-restauratorski radovi na ikonostasu, zidnom slikarstvu, zidnoj dekoraciji i uređenju enterijera crkve Svetog Save koje je Ministarstvo prošle godine finansiralo sa 5.737.425 dinara, dok je 2011. za istu namenu izdvojilo 5.859.595 dinara, ministar kulture uverio se da se svi završavaju svoj posao i da će crkva biti u punom sjaju već naredne godine. Deo pozlate biće verovatno urađen na proleće, a Ministarstvo će obezbediti potrebna sredstva.

„Veliko je zadovoljstvo kada ovo malo novca što imamo, možemo da poverimo za tako važne projekte i da tačno u roku vidimo tako dobar rezultat, jer to daje ohrabrenje svima nama. Kao što znate, mi ulažemo da bismo obezbedili održivost i da bismo obezbedili da se razvija kulturna i turistička privreda. S jedne strane čuvamo identitet, čuvamo ono što je naše, a s druge strane da se razvija život, da to bude živo nasleđe. Kuveždin će to svakako biti“, rekao je ministar Marković.

Nakon Carske palate, ministar je obišao Muzej Srema sa fondom od preko 80.000 predmeta, od čega je 50.000 je iz arheološke i numizmatičke zbirke.

Za devet projekata ustanova kulture iz Sremske Mitrovice, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva je ove godine izdvojilo 12.561.195 dinara. Između ostalih, finansirana su tri projekta Muzeja Srema (prezentacija i zaštita etnografskog nasleđa, konzervacija predmeta od stakla i stalna istorijska postavka “Srem kroz vekove”), digitalizacije arhivske građe mitrovačkog Arhiva, kao i dva projekta iz oblasti medija.

You May Also Like