Sremska Mitrovica – Uoči novogodišnjih praznika trgovci se dovijaju kako bi privukli što više kupaca i zato odobravaju znatno povoljnije uslove prodaje.

Tako je većina prehrambenih trgovinskih lanaca produžila rok otplate računa do čak pet i šest meseci. A mnogi su snizili i limite računa, kojim se omogućava poček. Praktično, sve što se kupi danas, plaća se od plata koje stižu na proleće.

Sa prosečnih 60 dana odloženog plaćanja namirnica u supermarketima, doguralo se do čak 180 dana.

„Kod nas je u svim prodajnim objektima „Tempa“ i „Maksija“ omogućeno odloženo plaćanje čekovima građana do 150 dana „, kaže Martina Petrović, iz „Delez grupe“.

I u trgovinama „Ideje“ za vreme predstojećih praznika postoji mogućnost odloženog plaćanja do 120 dana, čekovima građana bez kamate za iznos više od 2.000 dinara. U „Ideji ekstra“ za račun više od 2.000 dinara plaćanje se odlaže čak 180 dana.

Potrošači u trgovinskom lancu „Merkator“ i „Roda“ imaju priliku da kupljenu robu plate tek kroz 60 dana (za iznose iznad 2.000 dinara), ili posle tri meseca za kupovine više od 5.000 dinara. Slično je i kod drugih trgovaca, koji odobravaju poček na duži rok, poput grčkog „Super vera“, francuskog „Intereksa“, domaćeg „Univereksporta“ i „Disa“

You may also like