Sremska Mitrovica – Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti zavoda za javno zdravlje, na teritoriji Srema, broj obolelih od sezonskog gripa od prošle nedelje povećan je za 149, trenutno je registrovano 306 pacijenata.
Najveći broj obolelih čine deca školskog uzrasta, čak 140.
U Sremskoj Mitrovici registrovana su 83 pacijenta, kod dva su izolovani virusi tipa A (H3N2) i tipa B, a samo kod jednog pacijenta je potrvrđen virus gripa tipa A (H1N1).
Iako su čekaonice zdravstvenih stanica pune, još uvek nema uslova za proglašenje epidemije gripa. Broj obolelih se iz dana u dan povećava, pa se eventualno proglašenje epidemije očekuje od sredine februara.
Snežana Medić, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti zavoda za javno zdravlje kaze da je iz centra zbog povecanog broja obolelih poslato obavestenje i upustva svim vrtićima sa teritorije Srema za ponašanje, kako bi se sprečilo povećavanje broja obolelih.
Zaposleni bi trebali da dobro obrate pažnju na zdravstveno stanje dece koja se primaju u vrtić, i da ukoliko primete simptome prehlade savetuju roditeljima da decu odvedu kod lekara.
Ako u toku boravka dece u objektu zaposleni primete bilo kakve simptome prehlade,potrebno je da decu izoluju u prostoriju koja je za to predviđena, kao i da pozovu roditelje da ih odvedu kod lekara.
Takođe je uputila apel roditeljima da decu, kod kojih uoče simptome respiratorih infekcija i mogućeg gripa, ne vode u kolektive i da se obavezno obrate lekarima za pomoć.
Apel za izbegavanje javnih skupova kao i kontakta sa zaraženim pacijentima se upućuje starijim osobama, naročito hroničnim bolesnicima.

Možda Vam se svidi i