Poskupljenja, poskupljenja, poskupljenja…

Sremska Mitrovica – Početak avgusta donosi, prema najavama brojnih proizvođača, nove, više cenovnike u sve trgovine.

Povće i voće ovih dana kupujemo jeftinije nego što smo navikli, ali ovaj primer povoljnije nabavke izgleda da je samo izuzetak koji ne potvrđuje pravilo. Jer, već od ponedeljka ćemo skuplje plaćati fiksnu telefoniju, ali i deterdžente, paste za zube, sapune, pavlaku, slatkiše, mineralne vode.

Prvog dana avgusta, „Telekom Srbije“ će povećati cenu pretplate u fiksnoj telefoniji i izjednačiti cene telefonskog razgovora za privatne i poslovne korisnike. Prema odluci Republičke agencije za elektronske komunikacije, cena mesečne pretplate biće povećana sa 457,8 na 507,4 dinara, uključujući porez na dodatu vrednost, što je rast od 10,9 odsto, a, ako je za utehu, povećaće se broj besplatnih impulsa sa 150 na 300.

U Srbiji u 2010. godini, prema podacima Ratela, ukupno bilo 3.110.339 pretplatnika fiksne telefonije, a ukupan prihod od usluga fiksne telefonije bio je 421 milion evra.

Kada je u pitanju snabdevanje, pojedini dobavljači su, pod izgovorom skupljih sirovina, energenata i ambalaže, ali i skoka evra, već podigli cene za od tri do 10 odsto.

Ovih dana za 60 para po čaši je poskupela pavlaka iz „Niške mlekare“, kažu trgovci. Skuplje su za dva odsto i pojedine minerelne vode i sokovi manje poznatih proizvođača.

Početkom sledeće nedelje, nove cene dobiće i pojedine vrste bombonjera, kao i neke grickalice iz „Bambija“, i to za od pet do sedam odsto. Istog dana trgovci će primeniti i nove cenovnike za deo asortimana iz „Prokter i Gembla“ i „Henkela“. Cene deterdženata, sapuna, pasti za zube, omekšivača biće više za od pet do 12 odsto.

Do kraja leta, pripremaju i novi, viši cenovnici za pojedine vrste mesa, suvomesnate proizvodi, kao i slatkiše, mlečne prerađevine, džemove, vina.

You May Also Like