Poskupeo ugalj, a gas će 1.Novembra

Sremska Mitrovica – Kolubarski ugalj poskupeo je 1. Oktobra i sad je skuplji za približno 10 odsto i njegova cena se kreće od oko 6.500 dinara do 10.500 dinara po toni . Istovremeno, generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izrazio je očekivanje da će gas za domaćinstva poskupeti za 10 odsto od 1. novembra.
„Očekujem da gas poskupi za 10 odsto za domaćinstva, da će promena cene uslediti početkom novembra i da se neće menjati do kraja grejne sezone“, rekao je Bajatović.

„Povećanje cene je neophodno i „Srbijagas“ je svu potrebnu dokumentaciju vezanu za promenu cene predao na vreme. Međutim, to nisu učinili svi distributeri, a odluka o promeni cene donosi se istovremeno za sve, pa se zato na nju još čeka“, objasnio je direktor „Srbijagasa“.

„Za koji dan bi preostalih osam distributera trebalo da kompletira svu dokumentaciju, posle čega se može očekivati odluka o povećanju cene gasa, koja bi trebalo da važi od 1. novembra“, rekao je Bajatović.

Istovremeno, kolubarski ugalj od danas je skuplji za približno 10 odsto i njegova cena se kreće od oko 6.500 dinara do 10.500 dinara po toni .

Sada je tona kolubarskog uglja sada je skuplja za 1.000 dinara, pošto „sirova“ kolubara košta oko 6.500 dinara, a sušena oko 10.500 dinara, najavilo je to preduzeće.

Ugalj iz Kovina takođe je poskupeo za oko 10 odsto, a očekuje se takođe poskupljenje ogrevnog drveta.

Cena uglja iz domaćih rudnika tokom ove godine porasla je od 25 do 30 odsto, a zbog velike tražnje u regionu poskupljuje i ovaj energent iz uvoza.

Tako tona uglja iz Banovića košta do 15.000 dinara, a ruskog kamenog oko 18.000 dinara.

You May Also Like