Sremska Mitrovica – U tradicionalnoj akciji ,,Ispravno vozilo – bezbedno vozilo,, koju je AMS Srbije organizovao sa Upravom saobraćajne policije MUP Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda, od 22. do 27. novembra prošle godine besplatno je pregledano preko 10000 vozila širom Srbije.
Rezultati su pokazali da je, od pregledanih vozila, 50% imalo neku neispravnost, a u strukturi neispravnosti najcešći problem su uredjaji za zaustavljanje i to u 51% slučajeva, dok je 18% vezano za uredjaje za osvetljavanje, odnosno 15% za uredjaje za upravljanje vozilom.
Akcija koja je organizovana pred zimsku turističku sezonu, pokazala je da su, kao i obično, za besplatnu proveru tehničke ispravnosti, najviše bili zainteresovani vozači koji voze starije automobile i koji već pretpostavljaju da postoji neka neispravnost na njihovom vozilu.
Prema nekim računicama, više od 50.000 vozila u Srbiji neće moći da se registruje. Od ove godine novi pravilnik Zakona o saobraćaju propisuje da automobili stari petnaest i više godina moraju dva puta godišnje na tehnički pregled.
Trebalo bi da se Pravilnikom eliminišu nebezbedna vozila sa puteva, pošto je, prema statistici AMSS-a, u godišnjim akcijama samo polovina bila ispravna.
Pravilnik o tehničkim pregledima predviđa nove savremene metode kontrole izduvnih gasova, kočionog sistema i kontrole svih važnih sklopova na automobilu, a počeće da se primenjuje od kraja januara. Ceo sistem biće zasnovan na video-nadzoru, dok će u MUP-u kamerama moći da prate tehnički pregled, pa tako neće biti mogućnosti podmetanja.
Novi Pravilnik o tehničkom pregledu motornih vozila treba da se usvoji krajem januara.

Možda Vam se svidi i