Traktori pred Vladom Vojvodine

Sremska Mitrovica – Poljoprivrednici traktorima stigli su ispred zgrade Vlade Vojvodine. Danas su putevi u Vojvodini bili blokirani. Predstavnici poljoprivrednika na sastanku sa resornim ministrom.
Oni su traktore parkirali na službeni parking ispred zgrade Vlade, a policija nije intervenisala.
Poljoprivrednici su novinarima rekli da nameravaju da prespavaju pred zgradom Vlade Vojvodine, odakle žele da nastave put prema Beogradu, prenosi RTS.
Poljoprivrednici zahtevaju da Vlada ne donose uredbu o subvencionisanju domaćinstava do 10 hektara, već da vrati prošlogodišnje mere kojima su subvencionisani svi koji obrađuju do sto hektara oranica.

Oni su ranije danas pokušali da stignu do Beograda, kako bi protestovali ispred zgrade Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede, ali je policija odbila da ih propusti.

Poljoprivrednici su krenuli iz pravaca Sremske Mitrovice, Subotice, Sombora, Kikinde, Bačke Palanke i Pančeva.Danas u toku dana, blokirani su bili putevi u Vognju i Jarku.
Ukoliko Ministarstvo poljoprivrede u narednih pet dana ne ispuni zahteve Vojvođanskih seljaka, seljaci najavljuju radikalne proteste.
“Okupljeni u udruženjima ,,Vojvodina agrar,, i ,,Klub 100P,, seljaci zahtevaju hitno donošenje svih uredbi ve zane za materijalnu podršku poljoprivrednicima na nivou od 2010. godine a koje je resorno Ministarstvo najavilo i za 2011. godinu. Vojvođanski seljaci zahtevaju da se hitno donesu sve uredbe za regresiranje nabavke repromaterijala koja treba da ostane na nivou 14.000 din/ha za registrovana poljoprivredna gazdinstva ali za površinu do 100 ha. Zahtevaju da se ne ukidaju Sektor za ruralni razvoj i Generalni inspektorat pošto su neophodni za normalno funkcionisanje agrara.
U Ministarstvu poljoprivrede napominju da smanjena površina koja se subvencioniše po gazdinstvu predstavlja uštedu koja će omogućiti preraspodelu sredstava koja će biti usmerena na razvoj stočarstva.
Nezadovoljstvo seljaka posledica je politike nerazumevanja i nemara prema poljoprivredi koji se dešava poslednjuih godine a nastavlja se I ove 2011. Godine”, rekla je za radio Ozon dr.Nada Kosanović sa Instituta za primenu nauke u poljoprivredi-Beograd.

 

You May Also Like