Sremska Mitrovica – Učenici osmih razreda u petak, 27. maja završavaju osnovnu školu i nastavljaju sa pripremama za polaganje završnog ispita, koje je zakazano za 23. i 24. jun.

Ove godine u srednje škole u Srbiji upisace se oko 80.000 svršenih osnovaca.

Prema rečima pomoćnika ministra prosvete i nauke, skoro polovina slobodnih mesta je u četvorogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola, nešto više od petine je u gimnazijama, a oko 3.000 slobodnih mesta ima u odeljenjima za talente. Nešto manje od petine mesta je u trogodišnjim smerovima srednjih strucnih škola, dok je 11,6 odsto slobodnih mesta u oglednim trogodišnjim i cetvorogodišnjim odeljenjima srednjih stručnih škola.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati 29. juna, a posle žalbenog roka, konačni rezultati biće objavljeni 3. jula.

Liste želja, osmaci će predavati 4. i 5. jula, a raspored učenika po srednjim školama biće objavljen 13. jula.

Oni koji ne budu uspeli da srednju školu upišu u prvom krugu upisa, liste sa spiskom želja za upis na preostala mesta predavaće 14. jula, a na mesta na koja budu primljeni upisivaće se 16. jula, kada će biti i završen ovogodišnji upis u srednje škole, saznajemo u mitrovačkim srednjim školama.

Dokumenta koja su potrebna za upis u srednju školu:
– svedočanstva iz V, VI, VII i VIII razreda
– lekarsko uverenje (osim za gimnaziju)
– sve specijalne diplome stečene u toku osmogodišnjeg školovanja
– rezultati završenog ispita

 

You may also like