Počinje interventan otkup kukuruza

Sremska Mitrovica – Republička direkcija za robne rezerve počeće danas otkup 50.000 tona kukuruza ovogodišnjeg roda preko Produktne berze u Novom Sadu, po ceni od 18 dinara za kilogram, uključujući porez na dodatu vrednost (PDV).

Minimalna količina merkantilnog kukuruza koja se kupuje od jednog registrovanog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva biti 10 tona, a maksimalna 100 tona, dok se od jedne zemljoradničke zadruge može kupiti do 150 tona.

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin kazao je da će rezerve otkupljivati kukuruz roda 2011. maksimalne vlage do 14 odsto, lomljenih zrna do osam odsto i po dva odsto defektnih i nagorelih zrna, na paritetu fco silos ovlašćenog skladištara Direkcije.

Direkcija će plaćanje kupljenog kukuruza izvršiti u roku od sedam dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije, dodao je Galetin.

Radi ravnomerne teritorijalne zastupljenosti pri otkupu kukuruza, svaki okrug će dobiti odgovarajuću količinsku kvotu koja će biti na raspolaganju za prodaju potencijalnim prodavcima, objasnio je on.

Galetin je napomenuo da je prosečna tržišna cena kukuruza u protekloj nedelji iznosila 15,50 dinara bez PDV-a, odnosno 16,80 dinara sa PDV-om po kilogramu.

Otkup počinje u osam časova i trajaće svakog radnog dana u vremenu od osam do 14.30 časova, sve dok se ne otkupi predviđena količina.

Prvi kontakt za prodaju neophodno je ostvariti sa „Produktnom berzom“ u Novom Sadu putem telefona, čiji se brojevi mogu naći na zvaničnom sajtu berze.

You May Also Like