Organizovana vakcinacija u Domovima zdravlja tokom ove nedelje

Sremska Mitrovica – Krajem prošle nedelje Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica započeo je sa distribucijom vakcine protiv sezonskog gripa Domovima zdravlja u Sremu.

Organizovana vakcinacija će započeti u Domovima zdravlja tokom ove nedelje.

Institut za virusologiju vakcine i serume “Torlak” je isporučio vakcinu protiv gripa “Vaxigrip”, proizvođača Sanofi Pasteur S.A.

Vakcinu treba da prime sva lica starija od 6 meseci sa hroničnim oboljenjem srca, pluća i bubrega, jetre, gojazni, dijabetičari i dr hronični bolesnici. Vakcina protiv gripa se posebno preporučuje zdravstvenim radnicima, licima starijim od 65 godina, licima koji žive u kolektivima tipa staračkih domova, izbegličkih centara i sl.

Hronični bolesnici bi trebalo da se vakcinišu i protiv infekcija izazvanih bakterijama iz roda pneumokoka (izazivaju upale pluća, upale uha i mozga) a preporučuje se deci starijoj od 2 godine i odraslima koji boluju od hroničnih bolesti ili imaju oslabljen imunitet. Ova vakcina se može dati istovremeno sa vakcinom protiv gripa a štiti od infekcija izazvanih ovim bakterijama minimalno 5 godina.

You May Also Like