Sremska Mitrovica – Prognostičarka Dragana Broćović rekla je da Srbiju očekuje topao period koji može biti opasan po zdravlje ljudi i dodala da će do kraja avgusta ostati suvo vreme sa temperaturama iznad proseka.

Najviša temperatura u avgustu u Srbiji izmerena je 12. avgusta 1921. godine i iznosila je 41,9 stepeni.

Iz Doma zdravlja Sremska Mitrovica preporučuju svima koji ne moraju da napuštaju svoje domove da najtopliji deo dana od 10 do 18 sati provode u svojim domovima i umereno klimatizovanim prostorijama.

Temperatura u zatvorenim prostorijama trebalo da bude oko 10 stepeni niža od spoljne i dodala da veća temperaturna razlika može da bude štetna po zdravlje.

Tokom avgustovskih vrućina preporučuje se unošenje velike količine tečnosti, pa bi tokom dana trebalo popiti oko dva litra vode. Na vrućinama najviše prija nošenje prirodnih materijala, pamuka, a trebalo bi izbegavati sintetičku odeću.

Iz Doma zdravlja Sremska Mitrovica podsećaju da visoke temperature najteže podnose starije osobe, hronični i pshijiatrijski bolesnici.

Toplotni talas zahvatio je i Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju.

Metereolozi u Hrvatskoj najavili su da će ovo biti najtoplija nedelja u 2011. ovoj godini, a danas je u Dubrovniku u pet sati ujutro izmeren 31 stepen.

Temperatura u Crnoj Gori i Makedoniji je tokom vikenda prelazila 40 stepeni.

You may also like